Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ (Suite triumphal) για ορχήστρα - Α' εκτέλεση


Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην προβολή και στην υποστήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, αλλά και στην εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη μουσική, πραγματοποιεί τον Φεβρουάριο ...δύο συναυλίες με το θεματικό άξονα: «Γνωριμία με την Σύγχρονη Ελληνική Μουσική Δημιουργία». Στις συναυλίες αυτές θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, έργα δύο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, όπου θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η "Θριαμβευτική Σουίτα" του Ιωσήφ Βαλέτ (1968-)
Επίσης θα ακουστούν τα έργα:
Antonin Dvorak (1841-1904): Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα (Σολίστ: Αστέριος Πούφτης)
Johann Strauss: Με αστραπές και βροντές
Johann Strauss: Αυτοκρατορικό Βαλς
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Ώρα έναρξης: 20.30
Είσοδος ελεύθερη.

Πολυχώρος «Άννα & Μαρία Καλουτά»:
Τιμοκρέοντος 6α – Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9344131
 
Δυο λόγια για το έργο:
Η Θριαμβευτική σουίτα γράφτηκε το 1999, σε μια περίοδο μαθητείας που αναζητούσα τρόπους έκφρασης μέσα από τον πλούσιο συμφωνικό ήχο της ορχήστρας, με εργαλεία τη μελωδικότητα και τη δραματική αφήγηση. Η ενορχήστρωση του έργου, αν και κλασική, ενσωματώνει τα χρώματα της άρπας και των μελωδικών κρουστών, με έναν χαλαρό συμμετρικό αρμονικό σκελετό και στοιχεία πολυρυθμίας. Η δομή της σουίτας έχει τρία μέρη σε μια συνεχόμενη ροή, με το τρίτο μέρος finale να επανεκθέτει το αρχικό θεματικό υλικό για μια νέα, πιο πυκνή τελική επεξεργασία. Το μεσαίο μέρος ‘Scherzo’ ακολουθεί την παραδοσιακή ομώνυμη φόρμα, και πρόσφατα αυτονομήθηκε σε έργο για δύο πιάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου